Boktips til spillentusiasten

Boktips til spillentusiasten

Boktips? Boktips! Det er nå offisielt høst, og høst betyr for mange å krølle seg opp i godstolen med et digg teppe, en rykende varm kopp te og en god bok, mens vinden uler rundt hushjørnene og regnet høljer ned.

Jeg er så klart ikke noe unntak fra denne høstregelen, og har derfor satt sammen en liten liste med boktips for den gjengse spiller. Dette er ikke bøker basert på spill, som Halo-bøkene, eller bøker som har blitt gjort om til spill (hei Wheel of Time!), men bøker som er inspirert av spill på en eller annen måte. Klar? Nu kjör vi, jäklar!

Tips #1. Snow Crash

Man kommer ikke utenom denne klassikeren i en liste som dette! Boka er skrevet av Neal Stephenson og ble utgitt i 1992. Den foregår dels i et fremtidig Los Angeles, som har løsrevet seg fra resten av USA og styres av en rekke megakonsern, og dels i The Metaverse, en kompleks virtuell verden. Boka handler om Hiro Protagonist (jepp, det er navnet hans), som er en hacker og… pizzabud. Han må redde både den virkelige og den virtuelle verden fra et virus som gjør folk meget mottakelige for hjernevasking. Hvis man er interessert i spill, memes, sumerisk mytologi og lingvistikk er denne boka et must read!

Ikke bare har den inspirert andre bøker som Ready Player One, den har også vært inspirasjonen til Google Earth, Quake, Immercenary, Second Life og Xbox Live, i tillegg til å popularisere bruken av ordet avatar.

Tips #2. Firebreak

Nicole Kornher-Stace er forfatteren bak boka og den kom ut i mai i år. Den finner sted i et dystopisk og megakapitalistisk USA (tenk deg dagens USA men bryteren er skrudd hele veien opp til 11), og handler om Mallory, en aseksuell og aromantisk gamer, som har mistet hele familien sin i krigen mellom Greenleaf-konsernet og Stellaxis-konsernet.

Hun tjener til livets opphold ved å ta ymse jobber her og der, og streame BestLife, et MMO utviklet av Stellaxis. En dag finner hun avataren til en av Stellaxis sine IRL spesialsoldater – et sjeldent og ettertraktet syn! Donasjonene og subsene begynner å renne inn, men det gjør også uventede problemer. Dette sjansetreffet er nemlig bare starten på en serie med hendelser som etter hvert fører Mal ut i en personlig krig mot Stellaxis.

Dette er Ready Player One, bare uten all den unødvendige eksposisjonen og de selvhøytidelige 80-tallsreferansene. Den er midt i blinken for lesere som liker dystopier, konspirasjoner, hemmelige eksperimenter, supersoldater og ride-or-die-vennskap.

Tips #3. Gideon the Ninth.

«Lesbian necromancers explore a haunted gothic palace in space! Decadent nobles vie to serve the deathless Emperor! Skeletons!» Med en tagline som det så trenger du egentlig ikke å vite så veldig mye mer om handlinga i denne boka av Tamsyn Muir. I motsetning til de andre bøkene, handler ikke denne om å spille, men å lese den er som å spille et Castlevania-spill. Vi snakker gåter som må løses, brett som må forseres, evner som må låses opp, monstre som må bekjempes og episke føkkings bosskamper.

Her får du egentlig alt du kan ønske deg fra en bok: Biffe damer med store sverd, nekromantikere, mysterier og gåter, blod og gørr, memes, heseblesende action, forrykende slåsskamper og plottvister galore!

Tips #4. Crash Override

Ikke en skjønnlitterær bok, men Zoë Quinns Crash Override burde være obligatorisk lesing for alle som er interessert i spill og spillkultur. Den tar for seg det som faktisk skjedde under Gamergate. Det blir fortalt fra perspektivet til Patient Zero, altså Zoë selv. Her forteller hun om den omfattende trakasseringen hun, og andre, ble utsatt for i årene 2014-2017, og som til en viss grad foregår den dag i dag. Boka er helt forjævlig å lese, men den gir et godt innblikk i hva slags moralsk fordervede søppelmennesker gamergatere egentlig er, og viser veldig tydelig at Gamergate aldri handlet om «ethics in gaming journalism». Med tanke på trakasseringssakene som har blitt rapportert fra Riot, Ubisoft og Activision Blizzard, er denne boka fortsatt veldig aktuell, dessverre.

Crash Override er også et verktøy som brukes i kampen mot online trakassering. Det har blitt tatt i bruk av blant andre N.K. Jemisin.

Tips #5. Die

Dette er riktignok et tegneserietips og ikke et boktips, men pytt sann med det. Det er min liste og jeg anbefaler det jeg vil! Die er en tegneserie fra Kieron Gillen, som står bak blant annet The Wicked + The Divine, og har foreløpig tre volum. Det fjerde slippes i november.

Serien handler om en vennegjeng som spiller rollespill sammen. De forsvinner under mystiske omstendigheter og dukker plutselig opp igjen etter to år, minus en arm og et medlem. Mange år seinere blir de igjen transportert tilbake til den rollespillverdenen de forsvant inn i. Der må de bekjempe DMen for å komme seg tilbake til den virkelige verden igjen med skinnet i behold.

Die har helt nydelige tegninger, en himla interessant historie og en veldig kul vri på rollespillklasser, evner og monstre.

Boktips, men egentlig ikke: Ready Player 2

Bokomslaget til Ready Player Two, som ikke er et boktips.

Man kan liksom ikke skrive en sånn her liste og ikke nevne Ready Player One. Og nå Ready Player Two. Den har på mange måter vært like sjangerdefinerende som Snow Crash eller The Martian. Men det betyr ikke at jeg kommer til å anbefale den, absolutt ikke! I likhet med Andy Weir har Ernest Cline vist seg å være en one-hit-wonder. Ready Player One var ok. Armada var fæl. Og Ready Player Two er ikke verdt papiret den er trykket på, for å si det mildt. Boka er 80% eksposisjon, 20% handling. Referansene er altfor mange og forklares i så mye detalj at man har lyst til å grine. Wade har greid å bli en enda større drittsekk. Og slutten er til å rive seg i håret av. Jeg og Odd har lest hele greia slik at du slipper. Vil du likevel vite mer kan du lese live-tweetinga vår her.

NØKKELORD
Del den med venner og kjente!
Facebook
Tumblr
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Epost
Utskrift
Når vi først har deg her, hvorfor ikke lese en av våre andre artikler?
READ! CONSUME! OBEY!
©2024 Innholdet på Spillbart er beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk.

Det teisteste i verden er at man er pålagt å informere om bruken av informasjonskapsler. Ja, som 99.998 % av internett, bruker vi det også.