Spill for sjela

Spill for sjela

Spooktober er over, og vi trenger ikke lenger å tvinge oss gjennom skumle filmer og spill i skrekkmånedens ånd. Nå beveger vi oss for alvor inn i mørketida, og det er dags for å spille spill som gir oss mykje lys og mykje varme i mørket og kulda. Det er jo ikke til å stikke under en stol at vi kan bli litt molefunkne når sola går ned kl. 15, og D-vitaminnivået stuper rett til bunns. Derfor har jeg mekket sammen en liten liste over spill som kan gi deg en liten boost og litt ro i sjela.

calm mood GIF
calm mood GIF

#1. Concrete Genie

Har du hørt på noen av de ørten podcastene jeg har vært med på i det siste, har du nok hørt meg snakke om Concrete Genie. Concrete Genie er et herlig lite spill fra Pixelopus. I spillet inntar du rollen som Ash, en liten kunstnerspire fra byen Denska, som blir mobbet av en gjeng med bøllefrø. Denska var en gang i tiden en blomstrende og koselig liten havneby. Nå er byen forlatt og forfalt takket være et oljeutslipp som ødela byens levebrød. Oljen har på et eller annet vis blitt bevisst, og er nå en mørk kraft som holder byen i sin makt.

Du har sikkert allerede gjettet at det blir opp til Ash å redde byen! Det gjør han ved hjelp av en magisk pensel, de kunstneriske evnene sine og en liten horde supersjarmerende genies. Sammen maler de byen til live igjen, bekjemper den onde oljen og omvender de unge bøllefrøene.

Skjermbilde fra Concrete Genie

Det er noe enormt avslappende og beroligende ved å tasse rundt i Denska og pynte byen med fargerike og levende malerier, mens genie-kompisene dine herjer og grynter rundt i bakgrunnen. Musikken, som består av mye fløyte og strykeinstrumenter, er sykt digg og historien er ikke så verst den heller. Balsam for sjela!

#2. Fe

Fe er en herlig liten vaskebjørn-rev, som bor i en nordisk-inspirert skog, hvor hen ikke gjør stort annet enn å leve livets glade dager. Så en dag dukker det opp en gjeng med kjipe insektlignende roboter, Silent Ones, som bare er ute etter å lage kvalm. De fanger dyrekompisene til Fe og putter dem i bur, før de tar de med seg til en stor lysende greie og hiver dem oppi. Dyrene forsvinner, og skogen blir mer og mer stille for hver dag som går. Det blir opp til Fe å redde alle dyrene i skogen, og sette en stopper for robotene, eller hva de nå enn er, en gang for alle.

Der Ash redder verden med malerier, redder Fe verden med sang! Litt falsk, men veldig sjarmerende sang. Den lille vaskereven løper rundt i skogen og lærer nye sanger av dyr han hjelper. For hver ny sang hen lærer, kan hen aktivere nye planter som gir hen tilgang til nye områder. For hvert nytt område hen låser opp, nøster hen mer og mer opp i historien til The Silent Ones og når alt er over sitter man igjen med en klump i halsen og en tåre eller to i øyekroken.

Fe byr på et behagelig fargerikt og drømmeaktig landskap, inspirert av utviklernes barndomsminner og halv-glemte drømmer, kombinert med et beroligende og bedårende lydspor som i hovedsak består av cello. Det føles godt å løpe rundt i denne drømmeverdenen og synge den til live igjen. Det er rett og slett bare et veldig nydelig spill, men veldig fin historie som blir fortalt uten at et eneste ord blir ytret.

#3. GRIS

Et annet spill som forteller hele historien sin uten å si et kløyva ord er GRIS. Dette er et av mine absolutte favorittspill og jeg kommer til å anbefale det til den dagen jeg yeetes i grava.

GRIS er godt for sjela.

Spillet handler om en jente som har mistet stemmen sin i verden som er helt grå og livløs. Oppgaven din blir å bringe farge tilbake til verden og på den måten gjenvinne stemmen din.

Å spille GRIS er som å vandre rundt i et levende kunstverk, akkompagnert av de vevre og vakre tonene fra Berlinist. Det er også som å spille seg gjennom de forskjellige sorgstadiene og når du har fullført det siste brettet og fått tilbake stemmen din er det som om en vekt har lettet fra skuldrene dine og du har fått ro i sjela.

#4. Chuchel

Savner du Barne-TV fra 80- og 90-tallet, som Eventyrstund med Janosch og Fragglene? Da er Chuchel spillet for deg!

I dette pek-og klikk-spillet, må du hjelpe Chuchel og Kekel å redde det dyrebare kirsebæret deres. Det har blitt stjålet av noe jeg bare kan anta er den jabariske gorillaguden Hanuman, skal jeg dømme ut fra den store hårete hånden som kommer ned fra oven og napper kirsebæret vekk fra rett under nesen på stakkars lille Chuchel. Hadde det bare skjedd én gang kunne man kalt det uflaks, men det skjer hver gang Chuchel får de små nevene sine på kirsebæret, så jeg regner med at Chuchel har gjort et eller annet for å påkalle seg denne gudens vrede. Men dette har nok skjedd før jeg møter ham i spillet.

Hele spillet er tuftet på nysgjerrighet. Hva skjer hvis jeg Xer denne Yen? For å løse de mange oppfinnsomme gåtene må du Xe ganske mange Yer, for å si det sånn. Den visuelle stilen bygger opp om denne barnlige nysgjerrigheten, med masse rare figurer og illustrasjoner som hører like mye hjemme hengende på et kjøleskap, som de gjør i et spill. Spillet er fylt til randen med sjarm og nostalgi.

Chuchel er godt for sjela!

Sjarmen og nostalgien bærer over i lydsporet, som passer spillet perfekt. Musikken, som er laget av DVA, er akkurat like vimsete, merkelig og underholdende som det visuelle, og de rare stemmene og liksomspråket til figurene gjør det hele hakket morsommere. Spillet gjør deg rett og slett i godt humør og svøper deg inn i et deilig teppe av nostalgi og gode barndomsminner. Godt for sjela!

#5. Journey

Ingen slik liste er komplett uten Journey. Det har på mange måter blitt Spillet vi måler alle andre spill i denne «sjangeren» opp i mot, og trenger egentlig ikke noen nærmere introduksjon. Ordentlig godt for sjela!

NØKKELORD
Del den med venner og kjente!
Facebook
Tumblr
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Epost
Utskrift
Når vi først har deg her, hvorfor ikke lese en av våre andre artikler?
READ! CONSUME! OBEY!
©2024 Innholdet på Spillbart er beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk.

Det teisteste i verden er at man er pålagt å informere om bruken av informasjonskapsler. Ja, som 99.998 % av internett, bruker vi det også.