Gender and new initiatives in gaming

Gender and new initiatives in gaming

For en liten stund tilbake ble jeg spurt om jeg ville være moderator på et panel om kjønn, likestilling og nye tiltak i spillverdenen av en representant for Institut français de Norvège. Jeg takket ja, og tenkte som Pippi: Det har jeg aldri gjort førså det klarer jeg helt sikkert! Panelet, som hadde fått tittelen Gender and new initiatives in gaming, gikk av stabelen på selveste Kvinnedagen.

Jeg er jo, som de fleste sikkert har fått med seg, ganske opptatt av kjønn og representasjon i spillbransjen, og skrev om det nyligst i Spilljournalistikk, statistikk og ensomhet. Så jeg var med andre ord rimelig gira på å høre hva paneldeltakerne hadde å si om temaet.

Møt deltakerne

Med på laget hadde vi deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Frankrike – alt fra akademikere til spillutviklere til esportsutøvere. En fantastisk samling med ekspertise!

Fra Norge deltok Joakim Johansen Østby, førstelektor ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo. Han har skrevet doktorgradsavhandling om representasjoner av homoseksualitet og kjønn i mainstream-videospill, med hovedfokus på den kanadiske utvikleren BioWares spillserier Mass Effect og Dragon Age. Den heter From Embracing Eternity to Riding the Bull: Representations of Homosexuality and Gender in the Video Game Series Mass Effect and Dragon Age og kan leses i sin helhet her.

Sveriges deltaker var Lillie Klefelt, som er grunnleggeren av Female Legends, en organisasjon som har som mål å skape et inkluderende og trygt miljø for kvinner og ikkebinære innen esport. I 2020 vant Female Legends Elisabeth Tegner-stipendet. Det kan du lese mer om her.

Den danske deltakeren var Andrea Brasch, spillutvikler og forfatter med over 20 års erfaring fra spillindustrien. Hun er CEO for Lovable Hat Cult, et spillstudio som lager eksperimentelle spillopplevelser om lyst, kjærlighet og mensen. Hun er også grunnleggeren av Game Girl Workshop og Lyst Summit.

Fra Finland deltok Marke Kivijärvi. Hun er Academy of Finland Postdoctoral Researcher of Management and Leadership ved Jyväskylä University School of Business and Economics. For tiden holder hun på med et forskingsprosjekt som heter (No) Space for Feminism? Gender and Postfeminist Sensibilities in Male-Dominated Organizations, hvor hun tar for seg kjønn og likestilling i den finske og canadiske spillindustrien.

Og til slutt, fra Frankrike fikk vi besøk av Audrey Leprince, presidenten i Women in Games France, grunnleggeren av Wings Interactive-fondet og spillstudioet The Game Bakers. Hun har jobbet i spillindustrien i over 20 år og har blant annet vært spilldesigner i Quantic Dream og senior produsent i Ubisoft.

Må vi fortsatt snakke om kjønn?

Målet med panelet var:

  • Å belyse kjønnsfordeling og likestilling i spillindustrien
  • Diskutere de bakenforliggende grunnene til den enorme skjevfordelingen
  • Diskutere tiltakene som har blitt satt i gang for å få flere kvinner og ikkebinære inn i bransjen.

Man skulle jo tro at dette var en diskusjon man egentlig ikke trengte å ha i det herrens år 2021, men faktum er at den er like nødvendig som den alltid har vært. Som jeg nevner i introen er maks 25% av spillutviklere kvinner og ikkebinære. I Finland er denne andelen på 20% og i Frankrike er den bare 15%! I esportverdenen er det enda verre – bare 5% av de som jobber i feltet og/eller er utøvere er kvinner. Og i selve spillene står det ikke så greit til der heller. Kun 18% av spillene som ble kunngjort på E3 i 2020 hadde kvinnelig hovedkarakter. Og 3% hadde ikkebinær hovedkarakter. Dette er, tro det eller ei, en tredobling fra året før!

Alt dette og mer ble diskutert i løpet av det 1,5 timer lange panelet. På slutten ble det åpnet opp for spørsmål fra publikum, og de skuffet ikke! Gikk du glipp av diskusjonen på mandag, er det ingen grunn til tårer. Du finner nemlig hele debatten i videoen nedenfor!

NØKKELORD
Del den med venner og kjente!
Facebook
Tumblr
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Epost
Utskrift
Når vi først har deg her, hvorfor ikke lese en av våre andre artikler?
READ! CONSUME! OBEY!
©2024 Innholdet på Spillbart er beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk.