Ytringsfriheten settes på prøve

Ytringsfriheten settes på prøve

De siste ukene har ytringsfriheten blitt satt på prøve og USA har bevist at nazismen lever i beste velgående i frihetens land. Heather Heyer ble drept av en nazi, en setning ingen trodde de noen gang kom til å skrive i det herrens år 2017. Tygg litt på det også, hun ble drept av en nazi. I 2017. Nazister har fått marsjere fritt i gatene i Charlottesville, Virginia, for å skape frykt og hat overfor resten av befolkningen i USA og verden, og da spesielt minoriteter. Hvor USA ikke ser ut til å forstå at dette kan bli problematisk i lengden, fikk en Amerikansk turist oppleve at tyskere ikke er så veldig begeistret for folk som velger å gjøre nazi-hilsen på gata i Tyskland. Spesielt med tanke på at de har lover mot slike ytringer.

Ostepopen fordømmer (ikke) nazisme

Det tok også Trump tre dager å faktisk fordømme ham som sto bak både drapet på Heather og de som deltok i nazitoget. Først kom han med en vag melding om at begge sider var like ille. Jada, Trump (mannen som ser rett på en eklipse). Folk som ønsker å regelrett utslette deler av befolkningen er akkurat det samme som de som ønsker å stoppe disse svina fra å komme så langt. Etter sterk kritikk, ikke bare fra andre verdensledere og demokrater i USA, men til og med en rekke Republikanere, klarte den oransje ostepoppen å faktisk bruke ordene «nazi», «white supremacist», og «KKK» i en uttalelse..

“Racism is evil. And those that cause violence in its name are criminals and thugs, including the KKK, neo-Nazis, white supremacists and other hate groups that are repugnant to everything we hold dear as Americans.” -Trump (tre dager etter at det hele startet og etter sterk kritikk fra alle rundt seg)

Helt utrolig at denne mannen er øverstkommanderende i USA.

Har noe av dette stoppet disse svina? Nei, de lover å fortsette å marsjere ved å gjemme seg bak tre ord de fleste av dem ikke forstår hva betyr; Freedom of Speech. Dette er en settning de fleste slenger rundt seg som en slags catch-all for å kunne være rasshøl overfor andre mennesker. De tror det er tre magiske ord som gir deg carte blanche til å slenge rundt seg med ytringer om at andre mennesker burde dø. I USA kan de derimot gjøre det også, der har man ytringsfrihet til å være rasshøl så lenge det kun er ord. I Norge har vi klare lover i form av Straffelovens §185, som setter en stopper i det øyeblikket dine ytringer omhandler hat og hatfull symbolikk (eks. hakekors). Du kan ikke gjøre som du vil, og det burde man heller ikke kunne gjøre i et samfunn. Dine rettigheter stopper i det øyeblikket dine uttalelser går på å skade andre. Et sted burde ikke ytringsfrihetens fungere som et forsvar lengre.

Ytringsfriheten er ikke hva du tror det er

Discord la derimot opp et fint bilde på Facebook-siden hvor de satte ned foten mot hat på sin tjeneste. De har nå bannlyst servere som har som mål å spre frykt og hat mot andre brukere.

Discord står opp mot hat.
Discord står opp mot hat.

Et fantastisk initiativ som flere selskaper burde begynne med. Kommentarfeltet overrasker ikke veldig. Der er det vanlig affære, folk som nå mener dette er sensur av øverste skuffe og de som mener dette er kjempebra. Dog er den mest brukte setning mange av disse tastaturkrigerne har valgt å klippe og lime «I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it». Som mange tror er skrevet av Voltaire, men som faktisk ble sagt av Evelyn Beatrice Hall.

På 1700-tallet var du ikke sikret ytringsfrihet, og setningen stammer fra en tid hvor kirke og stat hadde total kontroll på alt du gjorde og sa. Folket måtte slåss for retten til å ytre seg uten innblanding fra stat og kirke, noe vi i dag tar for gitt. De fleste lover som omhandler ytringsfriheten snakker om at staten ikke kan blande seg inn eller stoppe dine ytringer, noe som stemmer til dels. De fleste vestlige land regulerer ytringer for å beskytte andre fra å bli truet til stillhet som i tur gjør at de mister sin ytringsfrihet. Det er faktisk helt mulig å nekte nazister å ytre seg fritt i samfunnet, noe Tyskland allerede gjør, og samtidig fortsatt ha ytringsfrihet. Noe Norge gjør til dels ved at man ikke kan gå rundt med hakekors og andre hatsymboler. Ytringsfriheten er en juridisk del av menneskerettighetene man lever med, derimot kan denne retten også reguleres for samfunnets beste. Om du velger å bruke ytringsfriheten til å ønske død og fordervelse over dine medmennesker, så sier du i essensen opp dine rettigheter i å ta del i det siviliserte samfunn. Demokratiet kan ikke eksisterer ved at en gruppe ønsker en annen gruppe død. Det må gå ann å leve sammen uten at noen i samfunnet skal bli behandlet som mindre verdt basert på hudfarge, seksualitet, religiøs tro etc. Og ikke minst må alle kunne leve uten frykten av å bli forstummet.

Nei, de er ikke det samme!

La oss ha det klinkende klart, ytringer som gjøres av disse naziene er ikke det samme som ytringer gjort av «venstresiden» og dens grupper som «Black Lives Matter», «Antifa» etc. Å prøve å sammenligne en gruppe som ønsker å utslette jøder, sorte, homofile og andre minoriteter er ikke det samme som de som ønsker å stoppe dem. Det går på noe som heter «The Paradox of Tolerance» av filosofen Karl Popper.

Paradox of Tolerance

Vi skal ikke godta andres intoleranse. Og kom igjen folkens, det er klare forskjeller mellom disse gruppene..

https://twitter.com/PhilodoxPils/status/896924042929754112

Husk at sist gang naziene ble ignorert endte det med andre verdenskrig. Hvor lenge skal vi ignorere dem nå, og hvor stort fotfeste skal disse folka få under ytringsfriheten før man titter opp fra PC-skjermen og sier nok er nok?

NØKKELORD
Del den med venner og kjente!
Facebook
Tumblr
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Epost
Utskrift
Når vi først har deg her, hvorfor ikke lese en av våre andre artikler?
READ! CONSUME! OBEY!
©2024 Innholdet på Spillbart er beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk.