Kjære, kollegaer.

Kjære, kollegaer.

Vi har hatt måneder på måneder med diskurs om hvorvidt det er ok å spille og/eller anmelde Hogwarts Legacy. Svaret har alltid vært at det er helt greit. Ingen prøver å nekte noen å spille dette spillet. Ingen ønsker å stoppe folk som ønsker å anmelde spillet fra å gjøre det. Det man derimot har bedt om er at man har forståelse for at man ikke kan kalle seg selv en alliert. I hvert fall ikke når man i samme slengen kaster rundt seg med prinsipper som “death of the author” og “man må kunne skille kunsten fra kunstneren,” som et slags labert forsøk på å rettferdiggjøre at man syns Harry Potter er kult, og at det ikke betyr at man støtter J.K. Rowling. For Rowling har jo ikke tatt del i utviklingen av spillet, og utviklerne har gjort mye for å ta avstand fra hennes skadelige og transfobiske holdninger, ikke sant?

La mort de l'auteur

Men her er greia, «death of the author»​, et konsept etablert av Roland Barthes, betyr gjerne ikke det man tror det betyr, og man kan ikke skille kunsten fra kunstneren så lenge kunstneren er i live og får økonomisk kompensasjon for kunsten sin. Selv om Joanne ikke har hatt en eneste finger med i spillet, får hun fortsatt en prosentandel av salgssummen. Som leder i PKI (Pasientorganisasjonen for kjønninkongrusens), Isak Bradley, sier:

«Vi kan ha samtalen om å separere kunsten fra kunstneren når Rowling er død, og ikke lenger bruker pengene, makt og innflytelse mot transfolk. Før det, så vil jeg at folk skal tenke over hvis du støtter hennes arbeid støtter du også hennes holdninger mot transmiljøet. Det finnes så mange andre spill man heller kan spille.»

Så selv om man kjøper spillet fordi man digger Harry Potter, men ikke har noen intensjoner om å støtte Rowling, er det dessverre det man gjør. Man støtter henne med penger, og i det kapitalistiske helvete vi lever i så er penger alfa og omega. Men vi må jo støtte utviklerne, er det noen som roper. De har jobbet hardt med dette spillet! Lagt sjela si i det! Fortjener ikke de å belønnes? Så klart gjør de det! Og det har de jo også blitt. Deres lønn for strevet er en del av spillets produksjonsbudsjett. Overskudd fra salg går rett til sjefene, aksjeeierne, utgiverne og JK Rowling.

Ingen sammenheng

Vi kan jo så klart argumentere for at spillanmeldere ikke støtter Rowling fordi de tross alt ikke kjøper spillet, de får tilsendt koder helt gratis. Altså ingen penger til transfoben JKR! Og det er jo bra, sant? Mnjæ… Vi vil derimot påstå at det å gi verket hennes spalteplass er en form for indirekte støtte. Spalteplass, clicks, likes, views, engasjement og fandens oldemor – valutaen som driver SoMe-økonomien – er med på å videreføre hennes legacy. Og så er det noe med måten spillet omtales på. Hvis man leser, bare leser, anmeldelsen til IGN er Hogwarts Legacy et 6 av 10 spill at best! Men likevel gir anmelderen spillet 9 av 10.

Sitat #1

«That immersion can occasionally be broken by Legacy’s dicey performance, though, which suffered from just about every issue that makes IGN’s performance review team cry during my time playing on PlayStation 5. Those greatest hits include framerate inconsistency, weird issues where the lighting switches from too dark to too bright, aggressive pop-in while moving around the map quickly, and more. There’s even this weird thing where every door in Hogwarts has a brief loading screen.»

Sitat #2

«Beyond the performance issues, Legacy is also a fairly glitchy adventure in general. You’ll probably fall through the map a time or two, or see a character or object get caught in the environment, or maybe even have the person you’re talking to just up and walk away from you in the middle of a conversation, leaving you to speak with the empty spot they were standing in for about two minutes.»

Sitat #3

«While the combat system never stops being entertaining, the creatures you fight soon run out of tricks up their sleeves. You’ll see the same familiar faces a lot, as you spend an enormous amount of your time fighting dark wizards, spiders, and goblins. Every once in a while they’ll trot out the same repeated troll enemy or nondescript magical suit of armor as well, but the enemies Legacy throws at you wear thin pretty quick.»

Dette sier IGN selv om hva de mener et «9 av 10»-spill er.

Og anmelderen for NRK, Rune Fjeld Olsen, vedkjenner seg Rowlings problematiske og skadelige holdninger både i selve anmeldelsen, og i en Twitter-tråd som kom ut i forkant av anmeldelsen, som et slags preemptivt mea culpa, men velger likevel å inkludere et avsnitt titulert «En virtuell Pride-fest hvor absolutt alle står på gjestelisten»… Et avsnitt som er så tonedøvt at vi ikke vet om vi skal le eller gråte. De som kan sin Pride-historie vet at det var transkvinner og sexarbeidere som gikk i bresjen mot politiet under Stonewall-opprøret i 1969, og til tross for én transkvinne-NPC, som mest sannsynlig ble slengt på som en ettertanke skal vi tro Stephanie Sterling og noen av utviklerne, er ikke arven til Rowling veldig transvennlig. Ikke alle STÅR på gjestelista (og nå har vi ikke engang touchet innpå antisemittismen som gjennomsyrer Rolles elskede trollmannsverden…) og det å feie hatet mot transpersoner under et teppe ved å trekke inn at du *gasp* kan møte en transperson i spillet og leke med kjønnsuttrykk når du mekker deg en karakter blir rett og slett for dumt.

Tonedøvt.
Utviklerne har gjort ett kalkulert grep, så da er det vel greit?

Hatet som florerer

Det føles som et ekstra slag i trynet med tanke på at anmeldelsen kommer rett etter at Esben Esther Pirelli Benestad har blitt fratatt lisensen sin, og mange transpersoner står i fare for å måtte medisinsk detransisjonere mot sin vilje, og samtidig som en rekke transperson deler skrekkhistorier fra Riksen og hvordan de har blitt tatt i mot der (spoiler alert: Ikke spesielt bra). Og løfter man blikket og tar en titt over kanalen ser man at hatforbrytelser mot transpersoner har økt med over 50% de siste årene. Og over dammen, i det dystopiske u-landet USA, blir det farligere og farligere å være trans for hver dag som går. Trump ønsker faktisk å regelrett gjøre det ulovlig å være trans i USA om han blir president igjen. Han har blant annet sagt, «Jeg vil be Kongressen om å vedta et lovforslag som fastslår at de eneste kjønnene som er anerkjent av USAs regjering er mann og kvinne, og de tildeles ved fødselen». Dette burde få det til å grøsse nedover ryggen din.

Skjermbildet er tatt herfra.
Statistikken her hentet fra Stophateuk.org.

Så når transpersoner forteller oss, nei, de trygler oss, om å ikke støtte transfobene, så er det seriøst den minste sak i verden og lytte til hva de sier, og faktisk ikke støtte de forbanna transfobene. Det krever så lite. Det krever bare at man ikke spiller et spill og gir penger til et innflytelsesrikt menneske med millioner av følgere som ønsker at de ikke lenger skal eksistere. Hvis vi ikke engang kan få til det, hva kan de forvente av oss når det virkelig røyner på? Er et stykke underholdning viktigere enn folks liv, rettigheter og verdighet?

Å be folk ikke spille ett jævla spill er ikke mye å be om!
Man er kun alliert til det går utover konsumeringen av et spill.

Ingen frihet fra konsekvens

Som nevnt tidligere, så kan man gjøre akkurat som man vil, demokrati og ytringsfrihet og hele den jazzballetten der, men da kan man ikke bli overrasket over at andre reagerer negativt på valget man har tatt. Det kalles fuck around and find out-prinsippet.

Det har foregått mye mental gymnastikk, rettferdiggjøring og ansvarsfraskrivelse i det siste, men vi er vel kanskje ikke megaoverrasket over hvem som har turnet mest, for å si det sånn. Når det er sagt, så har ingen brutt vær-varsom-plakaten, og heller ingen andre lover eller regler. Man har alt på det tørre der. Tillitsbrudd, derimot? Det kan du banne på. Det har vært tydelig at folk har gledet seg til spillet, det er tydlig at folk liker Harry Potter og ikke liker meningene til JK Rowling – we get it. Men i stedet for å bare stå for det faktum skal man istedet bruke spalteplass og tweets på å prøve å få forståelse for at det man gjør ikke er så farlig, det er tross alt bare ett spill! Det å konsumere media er helt innafor, det skader ingen, og de som føler seg skadet av det burde jo bare slappe av.

Vi håper innstendig at alle tar lærdom av denne debatten. Den må tas, selv om ikke alle kommer til å stå på samme side. For å være helt ærlig, og vi mener dette med all kjærlighet i hjertet, det er *seriøst* ikke vanskelig å drite i å konsumere problematisk media. Det finnes tusenvis av spill der ute som ikke er problematiske, spill de i stedet.

Med vennlig hilsen,

Suzanne Berget

Sjefredaktør

Kim Visnes

Redaksjonssjef

PS. Ønsker dere å lese den eneste ordentlige anmeldelse av Hogwarts Legacy? Da har Jaina Grey fra Wired en flott en.
NØKKELORD
Del den med venner og kjente!
Facebook
Tumblr
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Epost
Utskrift
Når vi først har deg her, hvorfor ikke lese en av våre andre artikler?
READ! CONSUME! OBEY!
©2024 Innholdet på Spillbart er beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk.

Det teisteste i verden er at man er pålagt å informere om bruken av informasjonskapsler. Ja, som 99.998 % av internett, bruker vi det også.