Kan du drite i å normalisere rasisme, Pewdiepie?

Kan du drite i å normalisere rasisme, Pewdiepie?

Tidligere i dag strømmet Felix Kjellberg, bedre kjent som Pewdiepie, spillet PlayerUnknown’s BattlegroundsTwitch. I løpet av matchen gjorde han noe man bare ikke gjør. Midt i matchen sier han «What a fucking n*****!», som han så ber om unnskyldning for å ha gjort.

Pewdiepie, kan du drite i å normalisere dette?

Flere på Twitter og Reddit har gått ut og prøvd å dysse det hele ned ved å si at det ikke var så ille, noen mente til og med at dette er sånt som skjer i «hetens øyeblikk» når det kommer til å spille spill. Hvem har vel ikke skreket ut både rasistiske, homofobiske og kvinnefiendtlige ytringer når de har dødd i Mario eller tapt punktet i Overwatch? Er jo sånn man gjør når man spiller, og i hvert fall noe man gjør når man strømmer det til andre, eller hva?

Menneskelig søpplebøtte, Ian Miles Cheong, var raskt ute å beskytte den svenske YouTuberen.

Morsomt nok ble han eid senere i tråden:

https://twitter.com/Barrziini/status/906954698820898818

Poenget er at vi som spillere ikke burde normalisere slike utsagn. Ved å prøve og få det til å virke som at det er helt normalt å bruke ord som er med på å undertrykke minoriteter, så blir det aldri slutt på denne sirkelen av hat. Om du aksepterer rasistiske bemerkninger som dette, så er du en del av problemet når det kommer til rasisme. Tingen med Pewdiepie er at dette ikke er første gangen han havner i hardt vær på grunn av slike uttalelser. Tidligere i år valgte Disney å kutte alle bånd med Youtube-«stjernen» etter at han la ut ni videoer som inneholdt antisemittisme og Nazi-symboler. Han fikk blant annet to menn til å holde opp et skilt som sa «Death to all Jews». Wall Street Journal skrev en sak om det, og kontaktet Maker Studios, som er eid av Disney, om hva de syntes om videoene. Dette førte så til at han fikk sparken, samt YouTube-showet «Scare Pewdiepie» ble kansellert av YouTube.Når Pewdiepie kom med en respons til dette brukte han unnskyldning «Det var en spøk» og fortalte videre at han prøver å skyve grensene og at han er en amatørkomiker. Han beklaget også bruken av ordet, og sa han skulle ha dette i tankene neste gang han skulle lage slike videoer. Derimot sparte han ikke på kruttet når det kom til Wall Street Journal, hvor han liret av seg følgende kommentar: “I’m still here, I’m still making videos. Nice try, Wall Street Journal. Try again, motherfuckers.” Wall Street Journal kom senere med en uttalelse om både videoen hans, og hva de skrev om han i artikkelen sin.

«Mr. Kjellberg didn’t address some of the other videos highlighted by the Journal, including one that has since been taken down, in which he showed a man dressed as Jesus Christ saying, “Hitler did absolutely nothing wrong.” In that Jan. 22 video, he criticized the Israel-based website Fiverr for temporarily suspending the Jesus portrayer’s account on its site. “Isn’t it ironic that Jews found another way to f— Jesus over?” Mr. Kjellberg asked in that video.»

Og så klart, det er medias feil fordi de skriver artikler om han når han lager disse ufattelige idiotiske videoene sine. Stakkars Pewdiepie… 🙁

https://www.youtube.com/watch?v=lwk1DogcPmU

Bla bla ytringsfriheten bla bla

Mange har dog valgt å si at han er i sin fulle rett å legge ut disse videoene, fordi man har jo tross alt ytringsfrihet i det siviliserte samfunn. Derimot betyr ikke det at han er fri fra konsekvensene det medfører. Disney sparket han, og mange fans valgte å ikke se på han mer, mens andre valgte å ytre seg over hvor ufattelig teit han er.

Slike ytringer er ikke OK, og det er heller ingenting vi må beskytte eller goddta. Slike uttalelser er bare med på å videreføre hatet overfor minoriteter, og lære nye generasjoner at det å slenge rundt seg med rasistiske, homofobe og kvinnefiendtlige uttalelser er greit. Noe det på ingen måte er. Mange mener også at siden sorte amerikanere brukere N-ordet, så er det helt greit for hvite å gjøre det også. Nei, det er ikke det. Dere behøver ikke å høre på meg, men dere kan høre hva Ice Cube hadde å si til Bill Maher etter at Maher sa «House n****» under et intervju.

“I accept your apology. But I still think we need to get to the root of the psyche. Because I think there’s a lot of guys out there who cross the line because they a little too familiar—or they think they too familiar—or its guys that, you know, might have a black girlfriend or two who made them some Kool-Aid every now and then, and they think they can cross the line. And they can’t. It’s a word that has been used against us; it’s like a knife, man. And you can use it as a weapon, or you can use it as a tool. It’s been used as a weapon against us by white people, and we’re not gonna let that happen again by nobody, because it’s not cool. Now, I know you heard [it], it’s in the lexicon and everybody’s talkin’, but that’s our word now. That’s our word now. And you can’t have it back. I know they’re tryin’ to get it back.”

Konsevenser?

Sean Vanaman, med-grunnlegger av Campo Santo, har valgt å sende en DMCA-takedown for alle videoer PewDiePie har gjort av spillet Firewatch.

https://twitter.com/vanaman/status/906983575337107456

«There is a bit of leeway you have to have with the internet when u wake up every day and make video games. There’s also a breaking point. I am sick of this child getting more and more chances to make money off of what we make. He’s worse than a closeted racist: he’s a propagator of despicable garbage that does real damage to the culture around this industry. I’d urge other developers & will be reaching out to folks much larger than us to cut him off from the content that has made him a milionaire Furthermore, we’re complicit: I’m sure we’ve made money off of the 5.7M views that video has and that’s something for us to think about. Lastly: I love streamers. I watch them daily and we sent out over 3000 keys to professional and amateur streamers of FW.»

Det Campo Santo gjør er kanskje ikke veldig lurt, de burde kanskje heller svarteliste han fra fremtidige spill. Tror det kan skape en dårlig presedens for andre Let’s Play-skapere om man får en DMCA-anmerkning for at utviklerne ikke liker ytringer gjort av noen ved en senere anledning. Mener det blir galt å gjøre dette retroaktivt «Gjør/sier du noe vi ikke liker to år etter, så kliner vi til med DMCA» som gjør at YouTuberen risikerer å få hele kanalen stengt av Google. Eller enda verre «Du sa noe stygt om spillet vårt eller til noen vi liker!».

Når det kommer til at folk sier at det nok bare glapp ut, tror jeg dette er noe han sier i det daglige liv. Har vanskeligheter å tro at han klarer å si det så casually mens han strømmer spill til sine følgere på Twitch, uten at det ligger der i bakhodet konstant, og det er utrolig kjipt at slike mennesker blir så populære.

Oppdatering: John Bain sjekket med en advokat ang. Campo Santo vs Pewdiepie.

NØKKELORD
Del den med venner og kjente!
Facebook
Tumblr
Telegram
WhatsApp
Pinterest
Epost
Utskrift
Når vi først har deg her, hvorfor ikke lese en av våre andre artikler?
READ! CONSUME! OBEY!
©2024 Innholdet på Spillbart er beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk.